Jak działa linia do bułek?

Jak działa linia do bułek?

Każdy właściciel piekarni chce, by jego działalność przynosiła jak najwięcej zysków. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można w sposób znaczący przyspieszyć i usprawnić wykonywanie pieczywa oraz jego pieczenie. Jednym z obecnie podstawowych sprzętów okazały się linie do wypieku bułek.

Linia do wytwarzania i pieczenia bułek

linie do bułekJak działa taki sprzęt? Linii jest wiele, są krótsze i dłuższe, to znaczy takie, które różnią się ilością czynności jakie mogą wykonywać. Najdłuższe linie do bułek zajmują się nawet wyrabianiem ciasta. Piekarze muszą jedynie pilnować by uzupełniać składniki, a urządzenie samo pobierze odpowiednią ilość według programu. Potem mieszarki mieszają ciasto do powstania jednolitej konsystencji. Następnie cała masa ciasta jest dzielona przy pomocy wagodzielarek. Ich zadaniem jest sprawienie, że każda bułka będzie miała taką samą wielkość i wagę. Później zaokrąglarka sprawi, że bułka będzie idealnie okrągła. Gotowe bułki mogą mieć różne nacięcia na górze, najczęściej w kształcie krzyżyka. Następnie na linii do bułek znajdują się komory fermentacyjne. Tam bułki ,,dojrzewają”, to znaczy aktywowane są w nich drożdże, które sprawiają, że ciasto rośnie. Bułka w komorze nabiera swojego docelowego kształtu i wielkości. Nowoczesne linie posiadają opcję układania bułek na blasze, na których potem są one pieczone, czasem są także łączone z samym piecem. Dzięki zautomatyzowaniu produkcji bułek nie potrzeba w zakładzie wielu piekarzy, a jedynie jedna osoba do kontroli produkcji.

Zawsze bułki będą idealnie równe, zaokrąglone, wypieczone. To przełoży się na zadowolenie klientów z idealnych produktów. Każda piekarnia powinna inwestować w nowoczesne rozwiązania, które przekładają się na realne korzyści i zyski, szczególnie że nie jest to bardzo drogi zakup.

Close Menu