Chińska przyprawa 5 smaków

Chińska przyprawa 5 smaków

 

Od zawsze lubiłam gotowanie, smakowanie i próbowanie nowych potraw. Jednak kiedy poszłam do innego miasta niż moje rodzinne przygotowywanie potraw stało się również obowiązkiem. Azjatyckimi daniami zainteresowałam się w liceum, gdy wraz z moim przyjacielem, Błażejem po raz pierwszy odwiedziliśmy nowo otwartą restaurację- New China Town. Sajgonki, pierożki Won To, zupa ramen, a to wszystko okraszone hojnie przyprawą chińską.

Przyprawa pięciu smaków do potraw

przyprawa 5 smakówMieszkając w Tucholi nie miałam zbyt często możliwości gotować swoich ulubionych potraw, gdyż moja rodzina miała odmienne smaki. Azjatyckie potrawy nie trafiały w ich gusta. Dlatego nie miałam możliwości rozwijania swojego kulinarnego talentu w domu. Na studiach jednak w końcu stałam się królową akademickiej kuchenki gazowej. Każdy z segmentu przychodził posmakować moich potraw. Chińska kuchnia przypadła mi niesamowicie do gustu. Często więc sięgałam po niesamowity składnik, jakim jest przyprawa 5 smaków, która jest mieszanką przypraw składającą się z dużej dozy anyżu, połączonego z goździkami, cynamonem, zmielonymi nasionami kopru włoskiego oraz mojej ulubionej części, bardzo ostrej i charakternej- pieprzu syczuańskiego. Jest ona idealnym połączeniem prawie wszystkich smaków występujących w przyrodzie- słodkiego, słonego, kwaśnego oraz ostrego w doskonałych proporcjach. Żaden z nich nie dominuje nad resztą, tworząc perfekcyjny dodatek do mięs, warzyw i innych składników.

Od czasów początków studiów w mojej szafce z produktami do gotowania zawsze znajduje się przyprawa pięciu smaków. Dodaję ją do każdego dania kuchni azjatyckiej. Nie oszczędzam jej również do zwykłych potraw. Świetnie nadaje aromatu zwykłemu schabowemu czy mielonym, a nawet cudownie doprawia wolno gotowany rosół z kurczaka. Nie wyobrażam sobie gotowania bez niej.